Som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig för att hålla bostaden i ett gott skick. Att renovera vid behov och laga det som är trasigt. Detta betyder också att du ska se till att vatten, avlopp och ventilation fungerar.
Du är även skyldig att se till att föreningen kommer in i din lägenhet för att genomföra det underhåll som föreningen ansvarar för. Detta brukar annonseras via plakat i trapphusen. Är du ofta bortrest, bör du se till att någon annan (t.ex. en granne) har koll på detta och nycklar till din lägenhet. Föreningen har inte några huvudnycklar och kan därmed inte komma in i din lägenhet utan din hjälp.
Ventilation
Lägenheterna har självdrag. Ventilationskanalar finns i kök, skafferi och i badrummet. Du får ej sätta igen dessa kanaler eller sätta in fläktar utan styrelsens tillstånd. Du får aldrig koppla in en fläkt på fastighetens självdragsventilation.
Föreningen gör ibland en rensning av ventilationen och har ibland en s.k. OVK-besiktning där ventilationen kontrolleras. Har du gjort installationer som ej godkänns vid dessa kontroller måste du ta bort dem genast.
Vatten och avlopp
Undvik stopp i avloppet i badrummet genom att rensa avloppsbrunnen med jämna mellanrum. Har du en modern avloppsbrunn måste du lyfta upp plastlocket som sitter fast i avloppsventilen för att få bort samlad smuts.
Undvik stopp i handfat och kök genom att använda en slasksil och genom att rensa ut vattenlåsets uppsamlare regelbundet.
Om du ändå får stopp, använd inte kaustiksoda eller annan avloppsrensare, utan prova med en sugkoppsrensare och genom att hälla hett vatten i avloppet.
Renovering
Det är viktigt att komma ihåg att du inte äger din egen bostad, utan bara rätten att bo i den. Det är alltså den gemensamma föreningen som äger huset, inklusive de separata lägenheterna, och därmed måste man också tänka på att föreningen ska godkänna större renoveringar.
Är du osäker på vad som gäller, kontakta styrelsen eller vicevärd för råd innan du börjar planera din renovering. Som tumregel kan man säga att vid större renovering av badrum eller kök, ska styrelsen alltid kontaktas innan. Måla om, tapetsera, lägga golv etc kan du alltid göra utan tillstånd.
För att få din renovering godkänd, ska du skicka in en ritning. Ritningen behöver inte vara gjord av fackman, men den bör tydligt beskriva och visa hur du tänker. Tänk på att styrelsen bara träffas en gång i månaden (förutom juni, juli och december) så skicka in din förfrågan i god tid.
Vid byte av gammal golvbrunn i badrummet till en ny, står föreningen för detta till en kostnad av 5000 kronor inklusive mervärdesskatt, då detta ligger inom föreningens underhållsansvar. Fakturan för bytet av golvbrunnen ska faktureras föreningen direkt, annars får du stå för kostnaden själv. Kontakta styrelsen eller vicevärden för mer info och korrekt faktura adress om du planerar att byta golvbrunn. Observera att ny golvbrunn ska ha vattenlås.
Här finns skötselråd av stammar efter relining.
Här finns information om hur du byter golvbrunn efter relining.
Fond för inre underhåll
Föreningen avsätter i dagsläget inte pengar till bostädernas inre underhåll, men vissa lägenheter kan ha en viss summa kvar sedan tidigare. Kontakta styrelsen för att undersöka om du har någon fond kvar för din lägenhet.